Kako v Codeksu zabeležiti Dan solidarnosti 14.8.2023

Da bi olajšali pomoč prizadetim v poplavah je vlada RS sklenila, da bo 14. avgust 2023 dan solidarnosti in dela prost dan. Prilagamo navodila, kako lahko to ustrezno zabeležite v Codeks programu.

Dan solidarnosti lahko v Codeks dodate kot praznik, saj je smatran kot dela prost dan / praznik – kot ostali dela prosti dnevi/prazniki iz seznama na spletni strani gov.si.

Nov praznik lahko dodate v Codeks na naslednji način: v glavnem meniju preidete v meni Nastavitve -> Prazniki, znotraj menija izberete gumb Dodaj praznik in vnesete ime praznika v polje Praznik (Dan solidarnosti). Ko prazniku dodate ime, je potrebno dodati še datum, kjer na seznamu izberete datum 14.08.2023. Opcija Ponavljajoče ostane neobkljukana, saj ta praznik po trenutnih podatkih velja le za letošnje leto. Na koncu morate še pritisniti gumb Shrani, da bo praznik uspešno kreiran.

V kolikor uporabljate tudi Regije, je praznik potrebno dodati tudi v ustrezno regijo. V Nastavitve –> Prazniki kliknete gumb Regije, izberete ustrezno državo (Slovenija) in morebitno pripadajočo Regijo ter ji na desni strani s klikom na + ob Dnevu solidarnosti dodate novo kreiran praznik.

Po kreiranju praznika je to spremembo potrebno še preračunati v registraciji časa, da bo praznik tudi ustrezno prikazan. To storite tako, da na desni strani izberete vse uporabnike (obkljukate okno poleg prvega polja (privzeto Priimek) – pazite še, da imate spodaj označeno Prikaži All zapisov), nato z desnim klikom na miški pritisnete na uporabnike in izberete opcijo Ponovno preračunaj obdobje. Ko se odpre novo okno za preračunanje obdobja, izberite datum Od 14.08.2023 Do 14.08.2023 in dodajte še kljukico pri opciji Razveljavi ročne popravke. Ta opcija mora biti vklopljena, če želite uporabnikom pobrisati določene statistike npr. dopust, ki so bile ročno vnesene že prej. Če ta opcija ne bo obkljukana, potem se ročni popravki na tistem dnevu ne bodo pobrisali in bo statistika ostala taka kot je sedaj. Na koncu morate še pritisniti gumb Uporabi, da bodo nove spremembe uspešno preračunane tudi v registraciji časa.